Onlar Bizim Geleceğimiz

Bedensel Engelli Bireyler Destek Eğitim Programı

Herkesce bilinen bir gerçek var ki; doğan her bebek sağlıklı doğmayabilir ve gelişme aşamasında sağlıklı bir çocuk gibi gelişmeyebilir. Zihinsel ya da fiziksel olarak diğer çocuklara göre daha özel ihtiyaçlı olan bu çocuklarımız için atılacak ilk ve en önemli adım anne-babalarımızın bir an önce durumu fark edip ve kabullenip gerekli eğitimlere başlatmalarıdır. Aksi takdirde kendimizi yıpratmak ve zaman kaybetmekten başka bir şey elde edemeyiz.

Rehabilitasyon, kişinin doğuştan veya sonradan, herhangi bir nedenle oluşan kalıcı veya geçici yetersizliklerinin, kaybedilmiş bazen de limitlenmiş olan fonksiyonel kapasitesinin belirlenerek tedavi edilmesi, psikolojik sosyal ve mesleki açıdan da desteklenerek günlük yaşamda bağımsız duruma gelmesini sağlamaktır. Çok yönlü tedavi yaklaşımı olan rehabilitasyon, bedensel engellilerde hastalığa ve hastaya özgü fizyoterapi ve rehabilitasyon programını gerektirir ve rehabilitasyon programının standardizasyonu yoktur. Rehabilitasyon uygulamalarının ana üyesi fizyoterapisttir.

Doğum öncesi, doğumsal ya da doğum sonrasında fiziksel ve mental gelişimi etkilenmiş bireyin, nörolojik veya ortopedik problemlerinin tedavisinde kesinlikle bireye özgü tedavi planı geliştirilmelidir. Benzer rahatsızlıklar ya da aynı hastalığa sahip olunsa da her bir öğrenci kendi durumu içerisinde değerlendirilerek bireye özgü tedavi planı çizilir. Kurumuzdaki öğrencilerin tedavi planları, rehberlik araştırma merkezinden gelen tedavi modülleri doğrultusunda ve öğrencinin içinde bulunduğu durum, potansiyel ve fonksiyonel kapasitesi değerlendirilerek oluşturulur. Tedavi programının gelişiminde ise motor gelişim basamakları temel alınır.

Motor gelişim basamaklarına göre öğrencinin hangi basamakta olduğu belirlenir. Baş-boyun kontrolü, dönmeler, destekli ve desteksiz oturma, sürünme, emekleme, destekli ve desteksiz ayakta durma ve yürüme gibi temel basamaklar tedavinin seyrini belirler. Temel amaç her çocuğun maksimum bağımsızlığa ulaşmasıdır. Tedavinin başarısında birçok faktör olduğu gibi aile katılımı ve egzersizlerin düzenli yapılması çok önemlidir. Düzensiz ve yetersiz yapılan tedavi, başarı şansını oldukça düşürecektir.

Sonuç olarak genel prensibimiz, öğrencilerin günlük yaşam aktivitelerinde en iyi fiziksel performansı kazanabilmeleridir. Yaşına uygun gelişimsel basamakları sağlayabilmeleri, kaba ve ince motor gelişiminde akranlarına uyum sağlayabilmeleri ve bunların yanında kuvvet, denge, koordinasyon, mobilite, postür ve enduranslarını (dayanıklılık) geliştirmektir.

En sık karşılaşılan problemler;

·         Serebral Palsi

·         Hidrosefali

·         Down Sendromu

·         Musküler Distrofi

·         Spina Bifida

·         Gelişimsel Problemler

·         Travmatik Yaralanmalar

·         Doğumsal Ektremite Defektleri

·         Genetik ve Metabolik Hastalıklar

·         Skolyoz

·         Tortikollis

Uzay Terapi Eğitim Programı

·         Uzay terapisi fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında son yıllarda geliştirilen ve Serebral palsi başta olmak üzere bir çok nörolojik hastalıkta kullanılan tedavi metodudur.

·         Uzay terapisi kökenini astronotların uzaydaki yer çekimsiz ortamda karşılaşacakları olumsuz durumları önlemek için özel olarak geliştirilen Penguin Suit isimli bir kıyafetten alır. Bu kıyafet yer çekimsiz ortamda kaslara ve kemiklere yeteri kadar yük binmediği için oluşabilecek kas atrofisi ve osteoporoz(kemik erimesi) gibi olumsuz durumları önlemek için vücudun büyük eklemlerine basınç verilmesi mantığına dayanır.

·         Genellikle her rehabilitasyon merkezinde olması gereken Uzay Terapisi bu konuda eğitim almış fizyoterapistler tarafından uygulanmaktadır. Çocuğun gelişimi üzerinde çok önemli ve olumlu etkiler gösterdiği yapılan araştırmalarda tespit edilmiştir. Genellikle her türlü hastalıkta kullanılabilen bu tedavi tekniği size ve çocuğunuza farklı bir bakış açısı ve katkılar sunacaktır.

·         Özel Naz Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezimiz’de mevcut olup bu konuda iyi eğitim almış tecrübeli fizyoterapistlerimiz tarafından uygulanmaktadır.

Özel Naz Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde görev alan fizyoterapistlerimizin özel çocuklarımızın ailelerine tavsiyeleri;

·         Hiçbir şekilde çocuğunuzun tedavi ve eğitimini geciktirmeyin.

·         Fizyoterapist-veli iş birliğinin çocuğun gelişimi açısından en önemli etkenlerden olduğunu unutmayın.

·         Çocuğunuzu asla diğer çocuklarla kıyaslamayın.

·         Fizyoterapistin verdiği tavsiyeler ve ev programını asla ihmal etmeyin.

·         Çocuğun fiziksel gelişim aşamaları ve dönemleri hakkında detaylı bir şekilde araştırıp bilgi edinin.

·         Çocuğun ihtiyaçlarını tam bir şekilde öğrenip her zaman göz önünde bulundurarak davranın.

Unutmayın; Eğitimli bir veli,çocuğun evdeki fizyoterapistidir !